W sobotę 8 października 2016 r. zorganizowaliśmy imprezę kulturalno - kulinarną, która odbyła się w plenerze nad rzeką Ciemięgą. Głównym punktem programu, był konkurs na najsmaczniejszy produkt kulinarny w „Dolinie Rzeki Ciemięgi”.
Do konkursu zgłosiło się 16 indywidualnych osób oraz KGW Moszna i KGW Miłocin. W konkursie zostały zaprezentowane potrawy z ziemniaków, placki z owocami jesieni i nalewki.
Konkurs "Potrawa z ziemniaka":
Zgłoszone potrawy z ziemniaków:
- Ziemniaki faszerowane z sosem: Hanna Sułek
- Grochówka: Krzysztof Kędra
- Psiocha Miłocińska: KGW Miłocin
- Ziemniaki w mundurkach z grzybami:Dorota Wnukowska
- Pyzy Pani Zosi: Zofia Jośko
- Babka ziemniaczana:Maryla Zaczyńska
- Kiszka ziemniaczana: Maciej Zaczyński
- Placki ziemniaczane: Krystyna Chołojczyk
Komisja do oceny potraw z ziemniaków:
- Anna Gaik-Siomak
- Jolanta Goral
- Renata Szymańska-Sagan
I miejsce zajęła potrawa Pani Doroty Wnukowskiej - Ziemniaki w mundurkach z grzybami.
Konkurs "Placki z owocami jesieni"
Zgłoszone placki z owocami jesieni:
- Babeczki: Aneta Sułek
- Sernik z owocami: KGW Moszna
- Placek jesienny: Agata Kędra
- Szarlotka I: Ala Chołożyńska
- Szarlotka II: Bogdan Chołożyński
Komisja do oceny placków z owocami jesieni:
- Janusz Szymański
- Justyna Kaznowska
- Danuta Bieniek
Wszystkie wypieki oceniono wysoko, ale I miejsce przyznano Bogdanowi Chołożyńskiemu. Za pyszną szarlotkę z budyniem.
Konkurs na "Nalewkę":
Zgłoszone nalewki:
- Pigwówka: Jolanta Goral
- Morelówka: Dariusz Goral
- Wiśniówka I: Elżbieta Krauze
- Wiśniówka II: Alicja Anulewicz
- Wiśniówka III: Ewa Wartacz
- Migówka /truskawka, malina, wiśnia: Maciej Zaczyński
Komisja do oceny nalewek:
- Eugeniusz Adasik
- Marta Strus
- Stanisława Kawiak
I miejsce zdobyła wiśniówka Pani Alicji Anulewicz.
Zwycięzcy konkursów oraz wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody i dyplomy ufundowane przez:
- Marka Wojciechowskiego
- Ireneusza Łucki
- Aleksandra Batorskiego
Potrawy pozakonkursowe, tj. grochówka, knedle z mięsem, sos pieczarkowy i surówka z kiszonej kapusty, bigos, placki ziemniaczane, wędlina z wędzarni zostały przegotowane i podane przez:
- Zofię Jośko
- Teresę Tudruj
- Agatę Kędra
- Krystynę Chołojczyk
- Marię Górniak
- Krzysztofa Kędra
- Mariana Górniak
Ponadto program wieczoru obejmował:
- występ solistki zespołu muzycznego P. Izy Komsty i Romana Syczuka
- degustacja grochówki przygotowanej w kuchni polowej - w roli kucharza Krzysztof Kędra
- degustacja wędlin prosto z wędzarni przygotowana przez Mariana Górniaka
- pokaz fajerwerków
- zabawa taneczna
Po zakończeniu konkursu wszyscy zebrani zasiedli do stołów na poczęstunek. Po godz. 22.00 zabawę prowadził Bartek Głuchowski. W przerwie imprezy, wszyscy obejrzeli pokaz fajerwerków. Bawiło się około 80 osób. Imprezę sfinansowano ze składek uczestników.
Marian Górniak