1. Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie „U źródeł Ciemięgi”.
2. Data, miejsce organizacji i rozstrzygnięcie konkursu: Prezentacja konkursowa Babek Wielkanocnych oraz rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 12 marca 2016 r. podczas Gali Konkursu Kobiety Roku .
3. Cel konkursu:
Przypomnienie oraz kultywowanie zwyczajów i tradycji wypieku babek wielkanocnych.
- Wymiana doświadczeń kulinarnych.
- Aktywizacja społeczności lokalnej.
- Promocja lokalnego tradycyjnego wypieku.
4. Adresaci Konkursu:
Konkurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych.
5. Organizacja Konkursu
W konkursie może wziąć udział każda osoba lub organizacja, która przygotuje babę, babkę lub babeczkę według tradycyjnego przepisu.
- Zgłaszający ponosi koszty związane z przygotowaniem i dostarczeniem produktu na konkurs.
- Oceny babek wielkanocnych dokona komisja konkursowa powołana przez organizatora.
- Każdy produkt zostanie oceniony w następujących kategoriach:
1. Ogólne cechy babki (smak, zapach, pulchność).
2. Receptura z wykorzystaniem naturalnych składników.
3. Szczególne elementy dekoracyjne związane tradycją wielkanocną.
4. Oryginalność i pomysłowość.
- Dla zwycięzców konkursu przewidziane są 3 nagrody i upominki dla każdego uczestnika konkursu.
- Upieczoną babkę należy dostarczyć w dniu 12 marca do godz. 1700,tego samego dnia jury powołane przez organizatora oceni zgłoszone produkty i wybierze najlepszą Babkę Wielkanocną. Po rozstrzygnięciu konkursu odbędzie się degustacja konkursowych babek.
Do każdego zgłoszenia należy dołączyć przepis na ,, Babkę Wielkanocną”.
Uczestnik konkursu zgłasza swój udział na nr telefonu: 507 81 82 78 do dnia 6 marca 2016r.