• Ciemięga
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

afb6928f-c60a-4156-b60f-b8c282f5f66e

konkurs-flaga-2016

Do konkursu zgłosilo się 19 osób. Nagrody dla uczestników ufundował Krzysztof Górecki.

DSC045132 grudnia 2016 odbyło się zebranie członków Stowarzyszenia „U źródeł Ciemięgi”.

 

Spotkanie rozpoczęło się montażem słowno - muzycznym poświęconym 98 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Multimedialne widowisko zaprezentowane przez uczniów klas IV-VI Szkoły Podstawowej im. Polskich Olimpijczyków w Miłocinie wzbudziło duże zainteresowanie i dostarczyło wielu wzruszeń. Program został przygotowany przez panie: mgr Agatę Trojanowską – Marzedę (nauczyciela j. polskiego) oraz mgr Bożenę Rusek (nauczyciela informatyki i przedmiotów przyrodniczych).

 

Zebranych gości powitał prezes zarządu Krzysztof Górecki. Złożył on sprawozdanie z działalności stowarzyszenia za rok 2016 i przedstawił plany na rok 2017. W przyszłym roku stowarzyszenie będzie odchodziło 10–lecie swojej działalności, w związku z tym poproszono wszystkich członków i sympatyków o aktywne włączenie się do promocji tego ważnego dla nas święta. Ustalono datę jubileuszu- 28 stycznia 2017 oraz omówiono sprawy organizacyjne.

 

DSC04393W sobotę 8 października 2016 r. zorganizowaliśmy imprezę kulturalno - kulinarną, która odbyła się w plenerze nad rzeką Ciemięgą. Głównym punktem programu, był konkurs na najsmaczniejszy produkt kulinarny w „Dolinie Rzeki Ciemięgi”.

Do konkursu zgłosiło się 16 indywidualnych osób oraz KGW Moszna i KGW Miłocin. W konkursie zostały zaprezentowane potrawy z ziemniaków, placki z owocami jesieni i nalewki.

 

Konkurs "Potrawa z ziemniaka":

Zgłoszone potrawy z ziemniaków:

  • Ziemniaki faszerowane z sosem: Hanna Sułek
  • Grochówka: Krzysztof Kędra
  • Psiocha Miłocińska: KGW Miłocin
  • Ziemniaki w mundurkach z grzybami:Dorota Wnukowska
  • Pyzy Pani Zosi: Zofia Jośko
  • Babka ziemniaczana:Maryla Zaczyńska
  • Kiszka ziemniaczana: Maciej Zaczyński
  • Placki ziemniaczane: Krystyna Chołojczyk

Komisja do oceny potraw z ziemniaków:

  • Anna Gaik-Siomak
  • Jolanta Goral
  • Renata Szymańska-Sagan

I miejsce zajęła potrawa Pani Doroty Wnukowskiej - Ziemniaki w mundurkach z grzybami.

 

morzeOrganizatorem szkolenia było Krajowe Zrzeszenie LZS, uzyskało ono dofinansowanie z Ministerstwa Sportu i Turystyki.

 

Temat szkolenia obejmował wykłady Dr Moniki Wiech z AWFiS w Gdańsku poruszające następujące tematy:

 

 

  • Aktywność rekreacyjna w profilaktyce nadwagi i otyłości osób starszych
  • Możliwości i potrzeby seniorów w zakresie kultury fizycznej
  • Sporty całego życia

Dla uczestników zorganizowano także wykład dietetyczki Aldony Lewita-Paszko z Poradni Dietetycznej „Dietetyczne Niebo” ni. Prawidłowego żywienia seniorów. Każdy wykład kończy się dyskusją. Ale spotkania te były także wymianą doświadczeń- każdy ma jakiś sposób na „ruszanie się z kanapy” oraz na to jak zachęcić rówieśników na ruszania się z niej. Największym problemem, na jaki wskazywali dyskutanci, to ten jak i gdzie na imprezy, zawody sportowe dla większej liczny uczestników znaleźć pieniądze? Okazuje się, że można jak wskazywali niektórzy uczestnicy- wystarczy przy klubie założyć sekcje dla emerytów. Organizatorzy pokazali także seniorom, jakie sporty można bezpiecznie uprawiać w ich wieku- był to nordic walking i crossminton.

W ramach aktywnego programu turystycznego uczestnicy zwiedzili Słowiński Park Narodowy z przewodnikiem. Stowarzyszenie nasze reprezentowali Jola i Darek Goralowie wraz z rodziną.

Krzysztof Górecki

Stowarzyszenie w Liczbach

156
Imprez dla dzieci
79
Imprez okolicznościowych
172
Zawodów sportowych
49
Członków