• Ciemięga
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

DSC04393W sobotę 8 października 2016 r. zorganizowaliśmy imprezę kulturalno - kulinarną, która odbyła się w plenerze nad rzeką Ciemięgą. Głównym punktem programu, był konkurs na najsmaczniejszy produkt kulinarny w „Dolinie Rzeki Ciemięgi”.

Do konkursu zgłosiło się 16 indywidualnych osób oraz KGW Moszna i KGW Miłocin. W konkursie zostały zaprezentowane potrawy z ziemniaków, placki z owocami jesieni i nalewki.

 

Konkurs "Potrawa z ziemniaka":

Zgłoszone potrawy z ziemniaków:

  • Ziemniaki faszerowane z sosem: Hanna Sułek
  • Grochówka: Krzysztof Kędra
  • Psiocha Miłocińska: KGW Miłocin
  • Ziemniaki w mundurkach z grzybami:Dorota Wnukowska
  • Pyzy Pani Zosi: Zofia Jośko
  • Babka ziemniaczana:Maryla Zaczyńska
  • Kiszka ziemniaczana: Maciej Zaczyński
  • Placki ziemniaczane: Krystyna Chołojczyk

Komisja do oceny potraw z ziemniaków:

  • Anna Gaik-Siomak
  • Jolanta Goral
  • Renata Szymańska-Sagan

I miejsce zajęła potrawa Pani Doroty Wnukowskiej - Ziemniaki w mundurkach z grzybami.

 

 

Konkurs "Placki z owocami jesieni"

Zgłoszone placki z owocami jesieni:

  • Babeczki: Aneta Sułek
  • Sernik z owocami: KGW Moszna
  • Placek jesienny: Agata Kędra
  • Szarlotka I: Ala Chołożyńska
  • Szarlotka II: Bogdan Chołożyński

Komisja do oceny placków z owocami jesieni:

  • Janusz Szymański     
  • Justyna Kaznowska  
  • Danuta Bieniek

Wszystkie wypieki oceniono wysoko, ale I miejsce przyznano Bogdanowi Chołożyńskiemu. Za pyszną szarlotkę z budyniem.

 

Konkurs na "Nalewkę":

Zgłoszone nalewki:

  • Pigwówka: Jolanta Goral
  • Morelówka: Dariusz Goral
  • Wiśniówka I: Elżbieta Krauze
  • Wiśniówka II: Alicja Anulewicz
  • Wiśniówka III: Ewa Wartacz
  • Migówka /truskawka, malina, wiśnia: Maciej Zaczyński

Komisja do oceny nalewek:

  • Eugeniusz Adasik
  • Marta Strus
  • Stanisława Kawiak

I miejsce zdobyła wiśniówka Pani Alicji Anulewicz.

 

Zwycięzcy konkursów oraz wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody i dyplomy ufundowane przez:

  • Marka Wojciechowskiego
  • Ireneusza Łucki
  • Aleksandra Batorskiego

Potrawy pozakonkursowe, tj. grochówka, knedle z mięsem, sos pieczarkowy i surówka z kiszonej kapusty, bigos, placki ziemniaczane, wędlina z wędzarni zostały przegotowane i podane przez:

  • Zofię Jośko
  • Teresę Tudruj
  • Agatę Kędra
  • Krystynę Chołojczyk
  • Marię Górniak
  • Krzysztofa Kędra
  • Mariana Górniak

           

Ponadto program wieczoru obejmował:

  • występ solistki zespołu muzycznego P. Izy Komsty i Romana Syczuka
  • degustacja grochówki przygotowanej w kuchni polowej - w roli kucharza Krzysztof Kędra
  • degustacja wędlin prosto z wędzarni przygotowana przez Mariana Górniaka
  • pokaz fajerwerków
  • zabawa taneczna

Po zakończeniu konkursu wszyscy zebrani zasiedli do stołów na poczęstunek. Po godz. 22.00 zabawę prowadził Bartek Głuchowski. W przerwie imprezy, wszyscy obejrzeli pokaz fajerwerków. Bawiło się około 80 osób. Imprezę sfinansowano ze składek uczestników.

Zaprzaszamy do galerii.

Marian Górniak

Stowarzyszenie w Liczbach

156
Imprez dla dzieci
79
Imprez okolicznościowych
172
Zawodów sportowych
49
Członków